Glutenfri æbleskiver
MED MASSER AF SMAG – BARE UDEN GLUTEN
Og husk på, at hvis du ikke har lyst til selv at stå og lave æbleskiver, kan du booke vores æbleskivevogn og så kommer vi og serverer til dit julearrangement.
UDSTYR
Æbleskivepande, 2 skåle, maskine eller el-piskeris, dejskraber/ske, noget til at hælde dejen på panden (se TIP), strikkepind/kødnål/ spisepind til at vende æbleskiven med
TID
Beregn 15 min til tilberedning af dejen + ½ times hvile på køl og ca 30 min til at bage dem i
Tid i alt – ca 1¼ time
ANTAL
ca. 20 stk. afhænging af størrelsen på hullerne i panden
Ingredienser til 20 stk. :
—————————————
- 200 g glutenfri mel – Se gode glutenfri meltyper
- 80 g maizena
- 1 tsk reven øko citronskal (kan udelades)
- ½ tsk natron
- ½ tsk bagepulver
- 20 g kokossukker eller rørsukker
- ¼ tsk salt
- 1 tsk koriander
- 1 tsk vaniljepulver
- 1 tsk kardemomme
- 1 spsk loppefrøskaller
- ½ L rismælk eller kærnemælk eller havremælk
- 3 æg – delt i hvider og blommer
- 50 g smeltet smør
- Lidt smør eller palmin til stegning
Smagene kan du selv justere til dejen – alt efter hvad du nu har lyst til eller har i skabet.
Sådan gør du :
—————————————
1. Du kan enten røre det med håndpisker i en skål eller på en maskine.
2. Alle de tørre varer + revet citronskal blandes godt sammen – sigt evt mel, natron og bagepulver i for at undgå det klumper
2. Hæld mælk, smeltet smør og æggeblommer i en skål eller maskine, sammen med melblandingen. Pisk alle ingredienserne til en tyk jævning
3. Lad dejen hvile i en halv time
4. Æggehviderne kommes i en ren og tør skål og de piskes helt stive og hvide. Du skal kunne vende skålen på hovedet uden det falder ud!
5. Lige før bagning vendes forsigtigt de piskede æggehvider i dejen lidt ad gangen – det er vigtigt at luften ikke bliver slået ud, da æbleskiverne dermed bliver falde og kompakte. Så brug en dejskraber eller en ske til opgaven – ikke et piskeris!
6. Smelt fedtstoffet til bagningen
7. Varm en æbleskivepande godt op og hæld 1 tsk smeltet fedtstof i hvert hul.
8. Fyld hullerne ¾ op med dejen og bag æbleskiverne ved jævn varme til den danner skorpe. Dejen hæver lidt op og danner nærmest en bue over hullet.
9. Vend dem med en “pind” så snart de har dannet skorpe og er lysebrune. Vend dem hele tiden, så de bliver jævnt bagt.
Læg de færdigebagte æbleskiver i et fad i ovnen på 100 grader til alle er bagt, så de alle bliver serveret lune
Server dem f.eks med:
—————————————
Friske bær, æblemos, jordbærsyltetøj, appelsin glace
TIP !
Hvis du vil have æbleskiverne helt runde, så kan du komme lidt ekstra dej på når du vender dem. På den måde udfylder du det hul, der ellers kan komme når de vendes.
Sådan gør du:
Hav lidt dej parat i en sprøjtepose eller i en rengjort ketchupflaske e.l med stor tud og fyld ekstra dej på den øverste del af æbleskiven lige før du skal vende dem. Vend så den ubagte dej med ekstra fyld kommer i bunden og bliver bagt. På den måde bliver æbleskiverne helt runde og fyldige.
Gode GLUTENFRI MELSORTER til æbleskiver
Sorghummel (Durra) er en afrikansk græsart, der også går under navnet Durra. Proteinindholdet er højt og melet har en mild og lidt hvedeagtig kornsmag. Kan med fordel blandes med glutenfri havremel.
Boghvedemel har sin helt egen karakteristiske smag, der minder om nødder og kastanjer. Melet giver en god smag og struktur i dit bagværk, men kan blive lidt dominerende hvis det ikke blandes med en anden meltype. Brug det f.eks. sammen med rismel og havremel.
Havremel er fintmalet havre. Det smager som havregryn – bare med en lidt sødere smag. Havremel er nemt at bage med og giver en blød og rund tekstur. Både fedt- og proteinindhold er højere i havre end i andre kornarter.
Havre er glutenfri fra naturens side, men der kan komme lidt mel med i grynene, da fabrikkerne også fremstiller mel. Har du cøliaki, skal du derfor vælge en udgave, der er mærket glutenfri.
Du kan nemt lave din egen havremel ved at blende glutenfri havregryn til fin havremel.