Gløgg & æbleskiver
SÅ ER DET ENDELIG JUL – DU FÅR BÅDE OPSKRIFT PÅ ÆBLESKIVER OG EN DEJLIG KRYDRET GLØGG
Og husk på, at hvis du ikke har lyst til selv at stå og lave æbleskiver og gløgg, kan du booke vores æbleskivevogn og gløgg set-up og så kommer vi og serverer til dit julearrangement.
UDSTYR
Æbleskivepande, 2 skåle, maskine eller el-piskeris, dejskraber/ske, noget til at hælde dejen på panden (se TIP), strikkepind/kødnål/ spisepind til at vende æbleskiven med
TID
Beregn 15 min til tilberedning af dejen + ½ times hvile på køl og ca 30 min til at bage dem i
Tid i alt – ca 1¼ time
ANTAL
ca. 30 stk. afhængig af størrelsen på hullerne i panden
Ingredienser til jule æbleskiver :
—————————————
- 300 g hvedemel
- 1 tsk reven øko citronskal (kan udelades)
- ½ tsk natron
- ½ tsk bagepulver
- 20 g kokossukker eller rørsukker
- ¼ tsk salt
- 1 tsk stødt kanel
- ½ tsk stjerneanis
- 1 tsk kardemomme
- ½ L kærnemælk
- 3 æg – delt i hvider og blommer
- 50 g smeltet smør
- Lidt smør eller palmin til stegning
Smagene kan du selv justere til dejen – alt efter hvad du nu har lyst til eller ud fra det du har i skabet.
Sådan gør du :
—————————————
1. Du kan enten røre det med håndpisker i en skål eller på en maskine.
2. Alle de tørre varer + revet citronskal blandes godt sammen – sigt evt mel, natron og bagepulver i for at undgå det klumper
2. Hæld mælk, smeltet smør og æggeblommer i en skål eller maskine, sammen med melblandingen. Pisk alle ingredienserne til en tyk jævning
3. Lad dejen hvile i en halv time
4. Æggehviderne kommes i en ren og tør skål og de piskes helt stive og hvide. Du skal kunne vende skålen på hovedet uden det falder ud!
5. Lige før bagning vendes forsigtigt de piskede æggehvider i dejen lidt ad gangen – det er vigtigt at luften ikke bliver slået ud, da æbleskiverne dermed bliver falde og kompakte. Så brug en dejskraber eller en ske til opgaven – ikke et piskeris!
6. Smelt fedtstoffet til bagningen
7. Varm en æbleskivepande godt op og hæld 1 tsk smeltet fedtstof i hvert hul.
8. Fyld hullerne ¾ op med dejen og bag æbleskiverne ved jævn varme til den danner skorpe. Dejen hæver lidt op og danner nærmest en bue over hullet.
9. Vend dem med en “pind” så snart de har dannet skorpe og er lysebrune. Vend dem hele tiden, så de bliver jævnt bagt.
Læg de færdigebagte æbleskiver i et fad i ovnen på 100 grader til alle er bagt, så de alle bliver serveret lune
Server dem f.eks med:
—————————————
Flødeskum med kanel og ingefær, æblemos, jordbærsyltetøj, appelsin sauce, karamel sauce
TIP !
Hvis du vil have æbleskiverne helt runde, så kan du komme lidt ekstra dej på når du vender dem. På den måde udfylder du det hul, der ellers kan komme når de vendes.
Sådan gør du:
Hav lidt dej parat i en sprøjtepose eller i en rengjort ketchupflaske e.l med stor tud og fyld ekstra dej på den øverste del af æbleskiven lige før du skal vende dem. Vend så den ubagte dej med ekstra fyld kommer i bunden og bliver bagt. På den måde bliver æbleskiverne helt runde og fyldige.
Ingredienser til en skøn og krydret jule gløgg :
—————————————
-
1/2 appelsin (øko)
-
2 hele kanelstænger
-
2 små laurbærblade
-
2 hele stjerneanis
-
4 hele sorte pebre
-
1/2 spsk. hel allehånde
-
5 hele nelliker
-
5 hele kardemommer
-
30 g brun farin
-
2 1/2 dl vand
-
1 flaske rødvin
- lyse rosiner
- mandelsplitter eller flager
Skal den være lidt mere voksen kan man tilsætte 1 dl mørk rom eller 1 dl snaps når rødvinen tilsættes
Sådan gør du :
—————————————
1. Vask appelsinen grundigt, skær den i nogle lidt grove stykker
2. Kom appelsinstykkerne og alle krydderierne, samt farin og vand op i en gryde. Sæt gryden på komfuret og lade det komme op til kogepunktet – herefter skal det småsimre i ca 10 min under låg
2. Tag gryden af varmen og lad herlighederne stå og trække under låg i 2 timer så det rigtig får smag
3. Når trækketiden er ovre hældes det hele gennem en sigte op i en ny gryde. Tilsæt rødvinen, rosiner og mandler og varm det stille og roligt op til omkring de 80 grader
Server straks sammen med æbleskiverne :
—————————————
Hæld den varme gløgg op i nogle glas der kan tåle det (eller krus eller hvad du nu har) Sørg for, at alle får nogle rosiner og mandler med. Sæt en teske i glasset, så de lækre sager kan blive spist uden man får gløgg ned ad sig i forsøget på at banke det ud af koppen